Følg Oslo lufthavn

På jakt etter metallfugler

Blogginnlegg   •   aug 20, 2015 14:14 CEST

Ved Oslo Lufthavn finnes det flere steder man kan få med seg det spennende livet som foregår på innsiden av gjerdet uten å være passasjer. En gruppe mennesker tilbringer timevis på utsiden av gjerdet på jakt etter unike fly ved Norges hovedflyplass.

Sånn var det da Antonov AN-225 landet

Flykikking eller flyspotting er en hobby bedrevet av folk over hele verden. En flyspotter er en person som har stor interesse for fly, og som gjerne vil ha med seg det helt spesielle flyet som måtte komme til en flyplass. Flyspottere gjør alt fra å skrive ned registreringsnummer på fly til å fotografere dem. Oslo Lufthavn har en gjeng mer eller mindre faste flyspottere som frekventerer spottestedene sine. En av spotterne er Inger Bjørndal Foss. Hun forteller at det er mange forskjellige fokusområder blant spotterne ved OSL.

Les også: Flygasm på OSL

- Folk fokuserer på så mangt. Man kan være på jakt etter det perfekte bildet, ett spesielt fly, eller å få de riktige omgivelsene. Noen har samme forhold til fly som andre har med frimerker, man skal ha alle. Selv er jeg litt sånn med Norwegians halehelter, forteller hun.

Sosial hobby
Spesielt i sommerhalvåret er det mange som bruker fritiden og fine sommerdager på å sitte ved rullebanene på Oslo Lufthavn og fotografere fly som kommer og går.

- Fellesferien i år har vært ganske rolig, men vi hadde en grillfest tidligere i sommer i regi av Norsk Spotter og Flyentusiast Forening. Der var det mange fremmøtte, og vi fikk mange gode tekniske diskusjoner. Samtidig fikk vi hilst på flere med samme interesse. Det kom spottere fra hele landet for å delta på grillingen, sier Inger.

Inger jobber nattevakter, og benytter ofte muligheten til å ta lufteturen med hunden på stedene rundt flyplassen. Hun forteller at hun nok ble preget av faren som jobbet som flymaskinist, og at det er der flyinteressen kommer fra. Fotografering av flyene startet hun først med i 2011.

- Jeg synes det er moro med flytyper og farger. Jeg liker å ta en tur bortom her når jeg kan, fordi det skjer alltid noe her, og så møter jeg stort sett andre hyggelige mennesker med samme interesse som meg. Noen velger også å sitte for seg selv å fotografere, og det er selvfølgelig også lov, forteller Inger.

Oppfordring til flyselskapene
Avslutningsvis har Inger en oppfordring til de norske flyselskapene.

- Nå har jo Finnair kuppet julenissen, og Icelandair har nordlyset. Hva med å få laget et midnattssol-fly, eller et fjord-fly? Det hadde knyttet selskapet opp mot den norske identiteten vår, samtidig som vi flyspotterne hadde fått noe nytt å jakte på, avslutter Inger.


Har du lyst til å vite mer om flyspotting?


Informasjonsside om flyspotting og spottesteder ved Oslo Lufthavn.
https://avinor.no/konsern/flyplass/oslo/miljo-og-lokalsamfunn/for-vare-naboer/#!flyspotting-8581

Facebook: Norsk Spotter og Flyentusiast Forening
https://www.facebook.com/groups/6499407989/?fref=ts

Facebook: OSL Gardermoen Fly & Spottermiljø
https://www.facebook.com/groups/320133251348041/

Kommentarer (0)

Legg til kommentar

Kommentar